Boka bilresa i Europa!

Detta inlägg har blivit läst 1699 Gånger!

Jag läser en artikel idag om att drygt 50% av alla amerikaner som hade funderat på att resa i sommar, har avbokat sina resor. Den främsta orsaken är osäkerheten kring Corona och om man kan få avboka sina resor. Det visar också att de som behåller sina reseplaner är de som åker med egen bil. Jag har lite dålig koll på hur viruset har spridit sig i USA eller exakt vart man åker på sin bilsemester. Jag kan tänka mig att många gör som oss svenskar, man sätter sig i bilen och åker söderut. Då kan man kanske dra ungefär samma slutsatser här i Sverige, nämligen att vi säkert skulle boka betydligt flera resor, om det var rimliga avbokningsregler.

Avbokningar för hotell – Bilresa


Jag tittade lite snabbt på de två hotellsaiter jag har som sponsorer, Hotels.com och booking.com. Här tyckte jag nog att reglerna vara tydliga, antingen bokar du utan möjlighet till förändringar, eller så betalar du ett något högre pris och har möjlighet att avboka till i princip dagen innan. Villkoren varierade lite, men mestadels var det så. Och en avbokning innan tidsgränsen innebar att det var helt gratis.

Avbokning för Transporter – Bilresa


För Stena Line gäller att man kan, gratis, boka om, dock inte avboka, vad jag kan se. För TT-linjen finns vanliga avbokningsregler, som då är förenade med avgifter i olika storlekar, Avbokar man senast 31 dagar innan avresa så kostar det 20% av resans pris. Sedan höjs kostnaden ju närmare avresedagen man kommer. Det finns inga möjligheter att omboka annat än mot en avgift, på 150 sek.

Slutsatser – Bilresa


Slutsatsen är att väljer du rätt, så kan du ganska enkelt avboka ditt boende, men utnyttjar du färjorna, så blir det förenat med kostnader om du vill avboka. Då kan du i stället ta vägen över Danmark, via Fyn och Jylland, så slipper du färjor. Nu finns det ytterligare ett litet problem, UD avråder ju från att vi reser utomlands. Och många länder släpper inte in oss svenskar. Så Swemester är nog att föredra denna knepiga sommar. Att UD avråder innebär inte att det är stopp för resor, du får resa på eget ansvar. Kolla bara med ditt försäkringsbolag så att dina reseförsäkringar gäller.

Bilresa - Prag
Bilresa till den vackra staden Prag – Tjeckien