Bilregistret

Detta inlägg har blivit läst 1072 Gånger!

Nyfiken på grannens bil eller kanske du såg en snygging i en vacker röd Ford, som du gärna vill ha koll på? Hur finner du personen i fråga? Ett sätt kan vara, om du nu har lite tur, att söka via bilregistret, eller vägtrafikregistret, som det egentligen heter. Här finns uppgifter om Sveriges alla fordon, inte vem som kör, där måste du ha lite tur att föraen och ägaren är samma person. Är det så, då kan du ju ha funnit på din kommande.

Dejtingsait


Men det är naturligtvis inte enbart det du ska använda bilregistret till. Jaga kommande förhållanden, då ska du nog hellre söka in på någon dejtingsait, där tror åtminstone jag att du har större lycka.
Åter till bilregistret. Här kan du med all säkerhet hitta hur många ägare som fordonet har haft, var bilens ägare bor och en del annat. Kan ju vara viktigt om du behöver ha tag i någon. Eller du kanske ser den där snygga bilen på stan, och du känner att du behöver köpa bilen. Hmm in på bilregistret och kolla. Du får enkelt tag i ägaren, men det är ju inte helt säkert att han eller hon vill ha ditt anbud. Det kan finnas ett annat anbud, eller så är han eller hon helt enkelt inte intresserade av att sälja. Då har du gjort vad du har kunnat.
Du inser att du kan hämta i princip all information om ett svenskt fordon, det är ett officiellt register i Sverige och då ska informationen vara i stort sett gratis. Det finns andra som erbjuder samma info, men mot en kostnad, av varierande grad. Det är dig fritt att betala, men du kan som sagt få det i stort sett gratis.

Hämta all info från Bilregistret

Den svenska myndigheten transportstyrelsen ansvarar för bilregistret. Men jag skulle tro att alla svenska myndigheter använder registret för lite egna olika syften

Missbruka bilregistert


Jag har en liten annektot som jag har berättat tidigare, om det var här eller någon annan blogg, det minns jag inte. Nåväl, så här var det att vi vid flertal tillfällen körde från Italien över Österrike till Sverige. Och vid några tillfällen kom det ett bra för Österrike, som krävde mig på pengar. Jag hade kört för fort, på exakt samma ställe varje gång, strax utanför Villach, du vet där man svänger upp på A10, motorvägen som tar oss genom hela Österrike, via Salzburg och in i Tyskland.

Böter från Österrike


Där i någon krok hade tydligen min högerfot blivit lite väl tung. Fast det ville jag egentligen inte kännas vid, jag tyckte jag var noga med att hålla fartgränserna. Skit samma, det var ganska små summor, 30 resp 50€ så jag betalade in detta, med en liten känsla av att allt inte stod rätt till. Jag släppte det så småningom, men i mitt huvud kom det upp små ploppar, som tänkte följande scenario: Det sitter ett gäng smarta smågrabbar och antecknar alla svenska bilar som passerar. De kollar via bilregistret vilka de svenska ägarna är.
Så konstruerar man ett fint brev som då ser ut att komma från den österrikiska staten med en uppmaning om att betala ett belopp i utbyte mot att fallet läggs ner när pengarna kommer in till staten. Fast det kommer ju till smågrabbarnas konto. Jag kan tänka mig att om det är så här, så har pojkarna eller för all del flickorna skaffat sig ett bra extraknäck, det är ganska många svenskar som kör den här vägen hem, eller till både Italien och Kroatien. Får man tag i 50 svenska bilar om dagen a 50€ som har man ju in 2500€ om dagen. Det är nog betydligt mer än veckopengar, så det behöver inte jobba varje dag. Det här blir ju ett felaktigt sätt att utnyttja registret på, men möjligheten finns, så varför inte.

Bilregistret, där alla fordon finns registrerade.
Bilregistret där alla fordon finns registrerade.