Billuffa i Europa -2

Detta inlägg har blivit läst 4184 Gånger!

Billuffa eller planera!

Lyssna på ordet, Billuffa. Det får åtminstone mina tankar att smyga tillbaka till den grekiska båtluffen, där man var fri och valde efter behag. Numera kan d göra samma sak med bilen. Billuffa är kul

Planera eller billuffa?

Hur har du det, Ligger du i hårdplanering inför årets bilsemester eller blir det att Billuffa? Vi har på senare tid skippat planeringen i detalj, i stället har vi bokat färjan till Polen eller Tyskland. Väl där så har vi valt att svänga till höger eller till vänster. I Polen har vi valt att köra rakt fram. Svänger vi vänster eller det Polska alternativet, så är det Balkan som hägrar, spelar ingen större roll exakt var, det är gott på de flesta ställena. Har vi valt höger i Tyskland, Rostock, så blir det den europeiska västkusten. Holland, Belgien, Frankrike. Det mesta ganska oplanerat, och så bokar vi nästa hotell strax innan vi checkar ut från det vi ska lämna. Ett sådant sätt att resa går alldeles utmärkt under lågsäsong, det är mindre lyckat under högsäsong.

Coronaåret ger problem!


Just detta Coronaår chockar jag omgivningen genom att planera höstresan. Det blir, om nu Coronan tycker att vi ska resa, så ska vi hamna på den Ibersika halvön, Spanien och Portugal. San Sebastian har vi besökt med bil, fungerade utmärkt. Nu vill vi glo närmare på resten. Jag lovar dig att jag läser, skriver, läser igen, och skriver. Det finns massor att besöka, det ena vackrare än det andra. Så årets resa kommer i och för sig också att handla om val, dock inte så enkla val som tidigare. I år handlar det om vilka platser ska vi besöka och var ska vi bo. Den spanska solkusten lär ju få sitt besök, på två – tre platser. Sedan får det bli ytterligare några stopp, något på östkusten, och något i Portugal.

I höst kan du läsa om det blev Billuffa eller vart vi hamnade!


Kom nu ihåg vart du läste detta. I Oktober eller kanske november kommer svaret, då jag skriver om vår resa, det ska bli spännande och se vart det verkligen blev. Jag har idag en lista på 31 olika platser att besöka, det är ingen fast lista det vill jag lova, den ändras från dag till annan. Jag läser just nu ganska mycket i Lonely Planets reseguider, ja då förstår du. Sedan ser jag en dl på reseprogrammen i TV, och så läser jag en hel del magasin. Den ena med vackrare bilder än den andra. Vackrare ska jag kanske inte skriva, mera lockande är ett bättre ord. Europa är otroligt vackert, så att välja fel är ganska svårt.

Fördel med att resa med bil!


En fördel med att resa med bil är resan både till målet och hem. I vårt fall då Spanien och Portugal. Det innebär att vi måste resa via Tyskland, Frankrike, kanske Belgien och Nederländerna. Det är länder man inte fnyser åt, det vill jag lova, det finns ju massor med platser att besöka även där. Och vi vill absolut inte sträckköra till resmålet, utan ta det lite lugnt, uppleva hela tiden. Då är det alldeles utmärkt att ha bilen med. Planera in lite lagom med stopp på ställen som vi har besökt tidigare, eller helt nya.

Vi får se vilka som ligger på lagom avstånd, och var vi kan bo och parkera bilen. Det senare är ofta ett större problem än att hitta boende till oss personer. Senast vi besökte Berlin, så fann jag ett pensionat, som låg centralt. Jag valde det för det fanns parkeringsplats som ingick i hyran. När vi kom fram och jag frågade var jag skulle parkera skakade han på huvudet. Då plockade jag fram min bokning och visade. Han pekade då på den överfyllda gatan och sa att ta en parkering där. Så låter du bilen stå på samma plats hela tiden, du kommer antagligen att få en böteslapp, men den behöver du inte betala. OK, vem betalar den frågade jag. Han kände sig lite besvärad, men när jag upprepade frågan, skruvade han lite på sig, och sa att han skulle ta den. Mycket riktigt, när vi skulle åka, efter några helt underbara dagar i Berlin, så satt det en lapp på rutan. €10, lite drygt en hundring.

Bötessumman var hyfsad!


Tja det var ju ingen summa, och jag hade kunnat ta den, parkera centralt i Berlin för en hundring, det är inte varje dag det inträffar. Men när det nu stod att parkering ingick, så gick jag in på pensionatet igen. Han var inte på plats, bara en anställd. Jag förklarade situationen och lämnade över lappen. Hon tittade på den, och log. Lovade att lämna lappen till mannen, som jag tror var ägaren. Jag har inte hört något, så jag antar att han betalade böterna. Om det nu inte är ett Italienskt system, det vill säga, böterna kan komma betydligt senare än man förväntar sig. Italien har ju upp till ett år på sig att kräva in böter. I höst har det gått ett år.

Innan du reser eller ger dig ut på Billuff!

Så hämtar du hem UDs Resklar, en härlig app med en massa info om bland annat Corona och annat nyttigt du kan behöva.

Billuffa i Europa.
Parkeingsböter – Billuffa