Rätt bilförsäkring!

Detta inlägg har blivit läst 1362 Gånger!

 bilförsäkring
Skaffa rätt bilförsäkring

Att hitta rätt bilförsäkring kan vara en utmaning för många bilägare. Det finns ett antal parametrar att tänka på innan man bestämmer sig för vilken försäkring som passar ens behov bäst. Det finns också olika villkor, beroende av vilket försäkringsbolag du använder. Så mitt grundtips är att du sätter av en eftermiddag per år, och verkligen läser igenom din villkor, så att du är medveten om vad din försäkring verkligen täcker. Att försäkra innebär kortfattat att du lägger över risken på någon annan, och att du betalar en premie för att denna någon annan ska ta den risken. För det är ju denna någon annan som får betala ifall något skulle inträffa.  Å andra sidan används ju det mesta av din premie till att betala skador för de andra som råkar ut för något i kollektivet.

Här är några tips för att hitta rätt bilförsäkring för dig och din bil.

Bilförsäkring

Bestäm vilken typ av försäkring du behöver

  1. Det finns tre huvudtyper av bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Trafikförsäkring är den lagstadgade försäkringen som täcker skador som orsakas av din bil på andra personer och deras egendom. Halvförsäkring täcker trafikförsäkringen plus skador på din egen bil som orsakas av brand, stöld eller naturkatastrofer. Helförsäkring täcker trafikförsäkringen och halvförsäkringen plus skador som orsakas av olyckor eller kollisioner.

Jämför olika försäkringsbolag och deras erbjudanden

  1. Det finns många försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar, och det kan vara svårt att veta vilket som är det bästa valet för dig. Ta dig tid att jämföra olika bolag och deras erbjudanden för att hitta den bästa försäkringen för dina behov. Tänk också på att välja ett försäkringsbolag med god kundservice och en bra kundrecension.

Överväg din körning och ditt fordon

  1. När du väljer din bilförsäkring är det viktigt att tänka på ditt fordon och din körning. Om du har en ny bil kan det vara värt att investera så att du har en helförsäkring. Ju billigare och äldre bil ju mindre behov av helförsäkring. Tänk också på hur du använder din bil och om du har speciella behov som kan kräva extra försäkringar, som exempelvis om du ofta kör utomlands. Är du ofta utomlands kan det vara skönt att ha en assistansförsäkring som täcker området där du kör. Får du punktering så är det bara att lyfta på luren och ringa, så kommer det snart någon och hjälper dig att byta däcket. Du slipper stå där i Tyskland på Autobahn och känna vinddraget av dina medtrafikanter.

Överväg din premie

  1. En annan viktig faktor att tänka på när du väljer din bilförsäkring är premien. Premien är det belopp du betalar för din försäkring. Tänk på hur mycket du har råd att betala varje månad och hur mycket täckning du behöver för att hitta den bästa försäkringen för dina behov. Det är också viktigt att läsa igenom alla villkor och undantag i din försäkring för att förstå vad som täcks och vad som inte gör det.
Bilförsäkring
Bilförsäkring

Att hitta rätt bilförsäkring kan ta lite tid och forskning, men det är värt det för att sky

Innan du börjar leta efter bilförsäkring är det bra att ha en grundläggande förståelse för de olika försäkringstyperna som finns tillgängliga. De vanligaste typerna av bilförsäkringar är helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring.

Trafikförsäkring är den enda försäkringen som krävs enligt svensk lag för att köra en bil på allmänna vägar. Detta skyddar andra människor och fordon om du orsakar en olycka. Men det täcker inte skador på din egen bil eller personskador som du kan ådra dig i en olycka.

Halvförsäkring ger dig mer omfattande skydd genom att täcka skador på din egen bil vid till exempel stöld eller brand. Detta alternativ passar ofta bilar som är lite äldre och som inte längre är i toppskick. Men det finns vissa begränsningar, till exempel kan inte alla tillval täckas av halvförsäkring.

Helförsäkring ger det mest omfattande skyddet av de tre alternativen och täcker vanligtvis både skador på din egen bil och eventuella skador på andra människor och fordon som kan uppstå vid en olycka. Detta är vanligtvis det bästa alternativet för nya och dyrare bilar, eftersom det ger större trygghet.