9 saker att tänka på när du reser med barn

Detta inlägg har blivit läst 1024 Gånger!

9 saker att tänka på när du reser med barn

Funderar ni på att åka ut på bilsemester i sommar? Oavsett om ni ska göra en Sverigesemester eller bila ute i Europa finns det några tips och trix som kommer att göra resan med barn mycket enklare och roligare. Vi vände oss till barnexperterna på Babydrommen.se om deras tankar kring vad man kan göra.

1. Planera och förbered i tid

Att resa med barn innebär nästan alltid många överraskningar, otåliga frågor om när vi kommer fram och en hel del praktiska saker som måste lösas under resans gång. Därför är det A och O att planera i förväg. Packa redan kvällen innan, installera barnstolarna, planera färdväg och programmera GPS:en. Då har ni i alla fall inte alla dessa saker att tänka på när resan början och ni får en mer harmonisk start.

2. Köp bra barnstolar

Barnen ska alltid åka säkert – det gäller lika mycket hemma som när ni är ute och reser. Men när ni ska resa långt blir komforten extra viktig. Sitter barnen inte så bekvämt kan ni räkna med att det blir extra gnäll. Investera i bra barnstolar så har ni bästa möjliga förutsättningar till en trevlig bilresa.

bilbarnstol

3. Förbered barnen

Prata med barnen så att de är med på vart ni ska åka och att det kommer att innebära en ganska lång resa. Lägg förväntningarna på rätt nivå. Givetvis ska de ha något att se fram emot så planera in stopp vid häftiga platser längs vägen.

4. Synka färdtid med sovtid

När det är dags för barnen att sova är det en perfekt möjlighet att lägga några extra mil bakom er. Barn brukar sova otroligt bra och länge i bilen. Tajma in pauser och sevärdheter så att barnens vilostund infaller perfekt inför nästa körsträcka.

5. Ha kul i bilen

Nu för tiden är det så enkelt när alla, kanske även barnen, har en mobil att leka med. Men ack så tråkigt! När ni ska ut och bila tillsammans är det en perfekt möjlighet till gemenskap. Ni som föräldrar kan med fördel förbereda er lite i förväg och ha några lekar redo. Bilbingo är kul. Sedan finns räkna bilar av viss färg, räkna ihop nummer på nummerplåtar, gissa vilket djur jag tänker på med mera.

6. Förbered ljudböcker

Ljudböcker är en nästan magisk uppfinning. En enda bok kan ha en förtrollande effekt på såväl barn som vuxna i timmar. Det är ett billigt och enkelt sätt att få timmarna att gå om ni har lång väg att köra.

7. Ta hjälp av surfplatta

Ja där kom den ändå – mobilen eller surfplattan. Till vardags kan det vara bra att begränsa skärmtiden men i bilen kan det ändå bli en riktig räddare ibland. Förbered paddan med roliga appar åt barnen som även fungerar offline. Har ni inte USB-laddare i bilen så skaffa en rejäl powerbank så att batteriet håller länge.

8. Semestra med vänner

Gör resan roligare för barnen genom att resa tillsammans med goda vänner. Då har barnen något extra att se fram emot vid nästa paus och då ni kommer fram. En kul grej är att köpa ett par walkie talkies så att barnen kan hålla kontakten mellan de två bilarna under resans gång, eller mellan stugorna om det är en stugsemester som ni har valt. Här finns oändligt med möjligheter till lek – leka polis, spana efter djur eller varför inte köra någon av lekarna där passagerarna i den ena bilen tävlar mot dem i den andra?

9. Tänk på dig själv också

Det är viktigt att alla som är med på resan ska ha det trevligt, speciellt barnen förstås! Men du eller ni som kör har en extra viktig roll. Det kan vara påfrestande att köra långa sträckor, speciellt om ni inte gör det så ofta. För att det ska bli säkert måste du vara utvilad när du börjar köra. Gör en paus ofta, sträck på benen och ta en kaffe.