Bila i Danmark

Detta inlägg har blivit läst 2005 Gånger!

Bila i Danmark

bila i danmark
Bila i Danmark

Du behöver inte åka långt för att komma utomlands. Det räcker med att åka över Öresundsbron för att besöka vårt vackra grannland Danmark. Här finns det gott om sevärdheter och upplevelser att ta del av. Så varför inte planera en bilsemester till Danmark sommaren 2022?

Faktum är att Danmark är ett perfekt land att utforska med bil, tack vare den plana naturen och de fina vägarna. Det är ett litet land, vilket gör att man hinner se stora delar av Danmark på några dagar. Läs vår guide innehållande allt från hur du ska planera din rutt till vackra platser att besöka på din roadtrip.

Planera din rutt

Det första steget är såklart att planera din rutt. Beroende på vart du påbörjar din resa kan rutten planeras olika. Vi tar dock för givet att du antingen kör över Öresundsbron eller landar på Köpenhamns flygplats. Då är såklart Själland där du ska börja, med Köpenhamn som startpunkt. Beroende på hur många dagar du planera att resa genom Danmark föreslår vi sedan att du kör vidare mot Møn, Fyn och till sist Jylland.

Mer praktiska råd om bilresor; hur du väljer bensinkort, planering av körrutter, packlista och så vidare hittar du hos Bilresa.se.

Första stoppet – Köpenhamn!

Även om det är en bilsemester du är ute efter, bör du stanna åtminstone två nätter i Köpenhamn. Här finns nämligen en hel del sevärdheter som bara måste besökas, åtminstone om du inte tidigare varit i Köpenhamn. Ett besök till Tivoli, en rundtur i Glyptoteket, strosa på Strøget och utforska Christianshavn. För att inte tala om att testa några av stadens utmärkta restauranger, barer och caféer. Bor du på hotell under besöket i Köpenhamn kan du med fördel parkera bilen i deras parkeringshus, för den lär du inte behöva så mycket i Köpenhamn. Hyr en cykel istället och ta dig runt i stan på nolltid!

Bilen får du dock användning för om du vill besöka någon av sevärdheterna belägna utanför stadens mitt, som Camp Adventures Forest Tower, ett skogstorn som är 45 meter högt. För att komma till Camp Adventure med bil från Köpenhamn tar du E20 och svänger sedan av på E47 mot Rønnede. Kör av från E47 vid avfart 37 och följ skyltarna mot Ny Næstvedvej/väg 54 till Skovtårnsvej. Det finns en parkeringsplats vid Camp Adventure och det kostar 50 DKK per fordon.

bila i danmark
Bila i Danmark

Vidare mot Møn

Efter några dagar i stadskärnan och en trevlig visit till skogstornet föreslår vi att du sätter dig i bilen och kör vidare till Møn. Møn är nämligen beläget relativt nära Köpenhamn och du kommer enkelt dit med bilen. Det är ett vackert naturområde, där du hittar vackra klippor som hänger över stranden och det kristallblåa havet. Faktum är att många Köpenhamnare och turister åker hit för en endagsutflykt bara för att se det vackra spektaklet. “Huvudstaden” i Møn heter Stege, och är värt att besöka om du planerar att göra Møn till ett helgdagsbesök. Även här finns det ett par mysiga caféer och restauranger att testa.

Fyn nästa!

Bilsemestern kör vidare mot Danmarks tredje största ö, Fyn, omgiven av lilla och stora bält. Även Fyn är omgiven av vacker natur och gamla hamnstäder, men efter att ha upplevt Møns klippor är vi redo för stadslivet igen, och tar därför vidare till Odense.

Odense är hem till världens mest kända sagoförfattare, Hans Christian Andersen. Här kan man strosa omkring på samma karaktärsfulla gamla gator som just HC Andersen gick på i sina dagar. Vi börjar därför med ett besök i det lilla gula huset som Hans bodde i under två år, mellan 1805 och 1807. Idag husar det lilla gula huset ett museum som berättar historien om Hans otroliga liv som författare.

Förutom den välkända författarens hus vill vi ta tillfället i akt att se resterande delar av Gamla Stan, som är en vacker bevarad del av Odense. Denna stadsdel består av gamla kullerstensgator och färgglada, krokiga hus som ger en god uppfattning om hur livet var i Odense förr. I gamla stan finns det också placerat ett flertal härliga glasskiosker och caféer som är värda att besöka under turen.

Sista stoppet: Jylland

Jylland är den danska halvön som ligger precis ovanför Tyskland, det vill säga “fastlandet” i denna danska nation av öar. Jylland består av städer av Danmarks äldsta och rikaste historia, men även moderna och mer ungdomliga attraktioner som Legoland. Det finns allt från historiska monument till fina sandstränder att besöka när du är i Jylland.

Utflykten är inte komplett utan ett besök i Aarhus, Danmarks näst största stad. Hit kör du enkelt med bilen, och kan parkera den i något av de många parkeringshusen eller varför inte sightseea genom bilen? Besök de vackra gågatorna i Latinerkvarteret, eller varför inte Danmarks största kyrka? Kanske vill du se staden ovanifrån från konstmuseet ARoS? Eller så kanske du vill äta en matbit på någon av de bästa restaurangerna i stan? Aarhus vann ju trots allt titeln som European Region of Gastronomy 2017.