Belgrad, en stad som står stilla…

Innehåll på denna sida/inlägg dölj

Detta inlägg har blivit läst 3935 Gånger!

Glad i hågen, kom vi in i Belgrad, efter att på morgonen lämnat Sarajevo. Den staden tyckte jag inte så mycket om, den kändes rå på något sett. Hustrun blev uppmanad av en biljettförsäljerskan till spårvagnen, att plocka av sina guldsmycken, annars fanns det risk för att någon försökte råna henne. Sådant ger inga goda vibbar. Gamla stan, ett område som jag brukar gilla i de nybesökta städerna, var alldeles neduslad av krimskramssäljare, och man sålde en hel del plagiat. En Louis Vittonväska för 50 kn, 150 sek, fungerar inte för mih, en klocka av fint märke från alplandet betingade ett pris av några hundra svenska kr. När jag ser på Bukowskis och andra auktionsverk, skulle man inte ens få namnskylten för den summan. Men medan de i Schweiz tillverkade uren håller minst en livstid, så stannar dessa Bosniska ur när man passerat närmsta hörn. Jag har aldrig använt armbandsklocka, och har icke för avsikt att påbörja detta nu.

Väskor av olika slag, för marginella pengar.

Nåväl, det var inte det jag s kulle skriva om. Belgrad var aktuellt ämne, staden som grundades på 300-talet, och är serbernas huvudstad sedan1284. Dagens Belgrad har oerhört mycket att erbjuda, både för den historieintresserade, och för den hungriga. Ta tid på dig. Vill du se mycket av staden, utan att samla steg, så är ett besök på järnvägsstationen en bra början. Där köper du biljetten till spårvagnen, så letar du efter tvåans spårvagn. Stannar utanför järnvägsstationen. Leta efter en bra plats, så att du kan se ut, denna spårvagn tar dig runt hela Belgrad, du får en bra överblick över staden. När färden är fulländad, kan du välja ditt dagsmål. Samt bestämma vad eller var du vill äta.

Interiör från en lokal Resturang. Återkommer med namnet.

Just det, höll på att glömma. Trafiken. Antalet fordon är betydligt flera än vad som får plats. Det innebär att det är trångt och mycket köer, jag skulle vilja drista mig till att det mesta står ganska stilla. Mitt tips om du har bilen med dig, glid in på första bästa p-hus. Kostar visserligen en del, men hitta en p-plats i staden, det är ungefär som att vinna på Lotto. Efter att du parkerat tar du spårvagnen eller bussen in mot stan, och du har skaffat dig betydligt bättre rörelsefrihet. Belgrad har mycket som du vill se och uppleva. Missa inte det genom att behöva stå stilla i en bilkö, eller att jaga parkeringsplatser.