Bästa länderna att besöka 2018, enligt Lonely Planet.

Detta inlägg har blivit läst 4613 Gånger!

Varje år kommer LP (Lonely Planet) ut med en lista över platser / Länder som kommer att bli nästa års trend i resebranchen. LP håller till i hela världen, jag skriver ju enbart om Europa, så jag får plocka guldkornen. Det land som LP sätta högs på sin lista är Chile i Sydamerika. Säkert ett vackert och fint and, men lite knepigt a köra bil till om man börjar i Europa.’

Spårvagn i Lissabon - Portugal.

Spårvagn i Lissabon – Portugal.

Europa

I får rulla ner till tredje plats för att hitta det första europeiska landet. Och det är Portugal. Det andra europeiska landet vi hittar är på sjätte plats, Lilla trevliga Malta, lång nere i Medelhavet. Och det tredje landet är Georgien, som placerats på sjunde plats.

En för mig okänd blomma, som finns mycket på Azorerna.

En för mig okänd blomma, som finns mycket på Azorerna.

Två av dessa länder har jag besökt, Portugal och Malta, det tredje Georgien skulle jag gärna vilja besöka. Det känns som ett spännande land, som i och för sig har en hel del kvar vad gäller säkerhet och infrastruktur. Men det ordnar sig säkert även där så småningom.

Azorerna – Portugal

Portugal, ja jag har varit på Azorerna. Kanske inte riktigt kan tänkas vara Portugal, även om det tillhör landet. Azorerna ligger långt ut i Atlanten, om mitt minne icke sviker mig så tog det nästan två timmar med flyg. Mycket vackert, lugnt och behagligt. Minns första gången vi var där, 2002, så hade i inte rätt valuta och de gick icke att betala med kort. Ägaren kom fram och sa att de ordnar sig. Ät och njut, kom in och betala i morgon. Han krävde inget leg eller annan säkerhet, han bara räknade med att vi skulle göra rätt för oss. När vi så om dagen efter, ja då var det knappast någon som visste om vår skuld. Vi fick stå på oss, innan någon förbarmade sig och letade efter vår skuld.

Havsgrottan på Malta.

Havsgrottan på Malta.

Malta

Det andra landet jag besökt är Malta. Ön långt ner i medelhavet. Jag hade sedan min ungdom alltid längtat dit. Jag satt nämligen på ett föredrag och lyssnade på hur vackert det var på Malta. Det var ett reseföretag som berättade. När jag själv kom dit, efter kanske trettio års väntan, så blev det en besvikelse. Det beror nog mer på alla bilder som jag hade målat upp, än på hur det verkligen var. Jag ska åka dit en gång till, då med andra förväntningar. Så ska det nog bli andra bullar av, ja framförallt nu som det ligger på LP:s lista på sjätte plats.

 

 

Buss från Malta

Buss från Malta

 

Dansuppvisning i Georgien

Dansuppvisning i Georgien
Georgien är ganska kuperat.

Georgien är ganska kuperat.