Åhus – perfekt för utflykten!

Detta inlägg har blivit läst 2612 Gånger!

Åhus – idyllen vid Helge Å

Den lilla staden vid mynningen av Helge Å ligger på bekvämt avstånd för de flesta i södra Sverige. Någon liten timme i bilen, så når du denna pärla. Den gamla staden, fick sina stadsprivilegier 1299, har det mesta koncentrerat till hamnen och några kvarter in. I den tidiga historien dominerades staden av Svartbröderna, dominikanerorden. De byggde ett kloster som blev nordens första universitet.

Men 1617 tog storhetstiden slut. Den danske kungen Kristian IV hade storhetsvansinne och hade anlagt Kristianstad, några mil inåt landet. Åhus blev då av med sina stadsrättigheter och med dessa möjligheten att idka handel och hålla med skrå. Allt detta tvångsförflyttades till Kristianstad.
På 1800-talet kom så järnvägen och då började Åhus blomma igen. Man fiskade ål där det levererades så högt upp i hierarkin som till kungen. Han som satt högst. Sedan la man till lite godsaker så som rökverk, sprit och nakenbad. Cigarrkungen i staden tillverkade en miljon cigarrer, som såldes över hela landet.

Spritfabriken började bränna sprit några år in på 1900-talet. Denna fabrik har nu utvecklats och säljer Absolut runt om i hela världen i en sådan omfattning att man är störst på Vodka. Idag ägs fabriken av det franska bolaget Pernod-Ricard. Till nakenbadet gick fullastade tåg under senare delen av 1800-talet. Män och kvinnor badade tillsammans, bara det en händelse.

Åhus av idag.

Idag är staden lite av en sommaridyll, med sina ca 10 000 innevånare. Glass, sprit och bad finns ännu kvar, och en oerhört vacker och pittoresk stad. Lunch intar du på Åhus Gästis. Glassen kan du ta på någon av de båda glassbåtarna som ligger i hamnen. Sitt där och njut av din glass, och titta samtidigt över på andra sidan, där ett antal patriciervillor ligger oerhört vackert. Senare kan du spatsera upp i stan, besök torget och kyrkan. Fortsätt bortåt som kommer du till hantverkskvarteren. Där tar du till höger och kommer att passera den gamla stadsmuren, ja åtminstone resterna av densamma. Det är icke mycket kvar. Har du badbyxorna eller baddräkten med, ja då ska du givetvis åka ner till den långa sandstranden och ta dig ett riktigt dopp.

Här är en film som jag tog när vi besökte Åhus, 2017-07-09. Hoppa gärna bort till Youtube och prenumerera på kanalen. Då missar du inget när vi laddar upp nya filmer.