En morgon gryr – för vissa med Vasaloppet framför sig!

Detta inlägg har blivit läst 1750 Gånger!

Morgonen gryr idag också. För de flesta av oss är det en vanlig morgon, man kliver upp, sätter på kaffet, käkar frukost och så är man igång. Men för nästan 16 000 är det en lite annorlunda morgon. Det är dags att ta fram vallaburken, skidorna och andra attiraljer. Idag är det Vasaloppet, en folkfest som pågår i nittio kilometer. Ja, du läste alldeles rätt, nittio kilometer. Kör du bil, så tar det en timme och du håller hastighetsmästaren på 90. Här tar dom det på lite drygt fyra timmar. Det innebär att de har en medelhastighet som överskrider tjugo kilometer i timmen. Det är grymt vältränade pojkar och flickor. Det är definitivt ingen semester, det är hårt jobb från morgon till lunch. För många är det hårt jobb från morgon till kväll. Jag vet inte när dom drar det sista snöret, det bör vara på kvällen någonstans.

Kroppen reagerar

Oj vad mör man måste vara i kroppen efter en sådan resa. Att sätta sig i bilen och ta en bilresa hem, oavsett var man bor, är absolut inget att rekommendera. Det är då du ska utnyttja dina kompisar eller sambo att få låna bilen. De är, ja om de nu inte själva har åkt, betydligt bättre bilförare än vad du är. Det utan att ens påbörja en diskussion.

Frukost

I stället för att anstränga mig i spåret dukar jag fram en lång och härlig frukost till mig och kära hustrun. Sedan sitter vi där och hejar lite stillsamt. Ja, ibland brukar vi spela någon liten tia på vinnare. Vi har ännu aldrig haft rätt. Men det är klart, finns det nästan 16 000 att välja mellan, så är det inte lätt. Det finns inte heller någon försäkring för att det ska lyckas.
Kommer solen upp, så känns det nästan som om vi vore ute i Europa och det är semester.

Vasaloppet - vid målgången i Mora.

Vasaloppet – vid målgången i Mora.