Resguide Lissabon

Detta inlägg har blivit läst 1350 Gånger!

Lissabon nästan alltid, sol.
Lissabon nästan alltid, sol.

Portugal – låter inte det som en stor sol. Lägg därtill en alldeles underbar huvudstad, med en av Europas längsta broar, Vasco da Gama bron. då vet du att du är på rätt plats för upplevelser. En reseguide till LIssabon är på sin plats. Du kan med gott samvete tillbringa ett par månader i Lissabon, det är en så pass trevlig och överraskande stad, så det är absolut inga problem, det är bara att njuta. Men som sagt, vill du inte uppfinna hjulet igen, så är det bara att smyga in på länken jag gav ovan. där hittar du en massa trevliga små saker du kan underhålla dig med. Liksom Italienska Rom är Lissabon byggd på sju kullar. Detta bör du notera, eftersom du då kan notera att det är massor med uppförsbackar. Till fördelarna hör då att det är lika många nedförsbackar. 

Lär dig åka spårvagn i Lissabon

Och om du är smart så åker du de gula spårvagnarna uppför och flanerar nerför. Du får visserligen inte lika mycket motion, men du får betydligt mer upplevelser, och sådant kan vara värt att sätta på pluskontot. 

Du kan ta dig till LIssabon på flera olika sätt. Antingen kör du bil, det är bra om ni är flera,bilen ger lite frihet. Om du är bra på att plocka lite olika grejer så ska du ta tåget. Det är som sagt inte helt enkelt, då det stora landet i öster inte är speciellt samarbetsvilliga med att koppla samman tågen, så om du ska åka tåg, så kan du enklast ta några delar med buss. Är du väl i Portugal, så går de flesta tågen till huvudstaden Lissabon. När du väl kommer fram så ska du ta  dig lite tid på stationerna, de är ofta utsmyckade med det vackra blåa keramiken på väggarna. Du kommer att njuta, jag lovar.

Leta efter din bostad eller hotell

I LIssabon finns givetvis en massa hotell och andra bostäder. Som vanligt ska du fundera på hur du vill bo. För egen del föredrar jag lägenhet, då med ett kök, eller åtminstone kokmöjligheter. Numera tycker jag, och hustrun att det är skojigt att gå omkring i en livsmedelsaffär, och försöka få ihop en härlig middag. Ofta fungerar det, men det har hänt att den mat vi skapat har vi knappt ätit. Kanske inte oätlig, men i det närmaste.Å andra sidan, att gå på restaurang numera är en utgift på en femhundring, i princip oavsett var du befinner dig, och vad du beställer in. Så att kunna laga mat själv sparar ordentligt på reskassan. 

Prisindex på 55 för portugal

När jag letar så finner jag att Portugal har ett prisindex på 55, vilket innebär att priserna är lite drygt hälften mot vad vi har här hemma. Jag är inte helt säker på att det är en korrekt prissättning, jag tror att Portugal har anpassat sina priser ganska väl, och då hamnar vi på en middag för två på en femhundring. Jo, då och då kan man kosta på sig detta, men i längden är det nog bäst för plånboken att kunna fixa sina grejer själv. Det har ju den fördelen att man har lite mera grejer hemma, en långfrukost på balkongen är aldrig fel, eller en kopp kaffe på samma balkong, med ett gott kaffebröd. Att resa är alltid härligt.